domowy schab suszony

Marta
Przekąski
09.01.2017 20:48
domowy schab suszony

Mimo, że trzeba sporo poczekać, aby cieszyć się jej smakiem, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę. Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru, wysuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w soli. Analogicznie do poprzedniej czynności zamykamy szczelnie w pojemniku, wkładamy do lodówki na 36 godzin wylewając zgromadzoną wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2017/01/domowy-schab-suszony.html