greckie inspiracje: sałatka makaronowa z fetą i tuńczykiem

Marta
Sałatki
27.09.2016 22:12
greckie inspiracje: sałatka makaronowa z fetą i tuńczykiem

I nie moja wina, że między balkonem a górami przebiegały druty telegraficzne :) Składniki (na dwie duże porcje): - 1/2 paczki makaronu kokardki - puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) - 2 pomidory - oliwki zielone (ilość wg uznania) - 1/2 czerwonej cebuli - 150 g fety - 3 łyżki oliwy z oliwek - bazylia, oregano, pietruszka - sól, pieprz Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Jako, że gotuję nałogowo i kocham celebrować jedzenie nie mogłam wziąć opcji z wyżywieniem :) o śniadania dbałam sama, bo jeżeli nie ugotuję czegoś choćby raz dziennie to jestem chora, a kolacje i długie ciepłe wieczory spędzaliśmy oczywiście w tradycyjnych greckich tawernach. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że greckie produkty w Polsce nie mają żadnego związku z tymi w Grecji. Danie w sam raz na jesienne wieczory, kiedy choć na chwilę chcemy wrócić nad ciepłe morze. Pomidora i fetę kroję w kostkę, oliwki na mniejsze cząstki, a cebulę w piórka. A może zainspiruję Was do samodzielnego dbania o swoje wyżywienie na wakacjach tanim kosztem, małym nakładem czasu, a powalającym na kolana efektem? Mimo, że do tej pory nie byłam fanką greckiej kuchni, po tym wyjeździe zmieniam zdanie i posypuję głowę popiołem. A proste rzeczy są najlepsze. * zdjęcie bardzo robocze i prywatne, więc doceńcie, że dzielę się prywatnym albumem :) byłam w tym czasie w pięknej Grecji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2016/09/greckie-inspiracje-saatka-makaronowa-z.html