Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a mniej kaloryczne Ilość: około 56 sztuk Składniki: - 50 g masła - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 3 żółtka - 3 łyżki śmietany - 2 łyżki spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - szczypta soli Przygotowanie: Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. około 10 minut. chrust ciasta faworki faworki pieczone w piekarniku faworki z piekarnika karnawał tłusty czwartek Dla pozostałych, uformowane chruściki wrzucamy do gorącego tłuszczu (np. oleju, smalcu) i smażymy na złoty kolor. Potem ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy (bez posypywania mąką).