Ciasto 200 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży 80 g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 130 ml ciepłego mleka 540 g mąki chlebowej żytniej 40 g roztopionego masła Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Nożem do pizzy lub ostrym nożem pokroić kwadraty o boku około 7 cm. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W misce utrzeć cukier z jajkiem, dodać ciepłe mleko, roztopione wystudzone masło i wszystko wymieszać wraz z wodą i rozpuszczonej w niej drożdżami. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 4 minuty i każdą bułkę posmarować roztopionym masłem, a następnie posypać cukrem pudrem. amerykańskie bułki Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI, gdzie znajdziecie inne przepisy.