Naleśniki jaglane z marmoladą wiśniowo-lawendową

Agata
Śniadania
06.01.2017 15:51
Naleśniki jaglane z marmoladą wiśniowo-lawendową

Wszystkie smażymy na złoty kolor, energicznie przewracając na drugą stronę (można przewracać szpatułką lub pomóc sobie talerzem, którym zakrywamy patelnię, jedną ręką chwytamy za talerz, drugą trzymamy patelnie i przekręcamy ją do góry nogami, aby naleśnik znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy go z powrotem na patelnię). proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z 1 laski wanilii - 1 szklanka mleka roślinnego lub wody (250ml) - marmolada wiśniowo-lawendowa (przepis tutaj) - kilka garści mrożonych owoców leśnych i opcjonalnie wiśni - zmielony na puder cukier brzozowy, ilość wedle uznania - odrobina świeżo startej skórki z ekologicznej cytryny (opcjonalnie) - odrobina oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE: Smacznego ☺ Smacznego ☺ SKŁADNIKI ( na ok. 7 małych naleśników ): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500g) - 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki ryżowej białej (50g) - 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej (50g) - 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) - 1 łyżeczka bezgl. baking powder - 1/4 teaspoon vanilla powder or granules of 1 vanilla pod - 1 cup milk or vegetable water (250ml) - marmalade cherry-lavender (recipe here) - a few handfuls of frozen berries and cherries - ground into powder birch sugar, the amount of discretion - organic lemon zest (optional) - oil, for frying PREPARATION: Blend millet with milk and 2 tbsp xylitol (the fastest way is by doing it in a blender cup, but you can also do it with a hand blender, it will only take a little bit longer). Jeśli natomiast, macie ochotę na naleśniki w jeszcze innej wersji, to polecam opcję ze słodkim kremem karobowym, wykonanym na bazie awokado, podanymi w towarzystwie świeżej pomarańczy, persymony i roztopionej czekolady. Podduszam chwilę, żeby się zagrzały i zmiękły; przekładam na naleśniki, a całość wykańczam zmielonym na puder cukrem brzozowym i startą skórką z cytryny. Podduszam chwilę, żeby się zagrzały i zmiękły; przekładam na naleśniki, a całość wykańczam zmielonym na puder cukrem brzozowym i startą skórką z cytryny. 7 small crepes): - 2 C cooked millet (500g) - 1/2 cup chickpea flour or white rice flour (50g) - 1/2 cup cornstarch (50g) - 2 tablespoons sugar birch (xylitol) - 1 teaspoon bezgl. A dla równie pysznego towarzystwa, polecam podać je z kubkiem gorącej czekolady z karobu ♥ (przepis na nią znajdziecie tu) Po usmażeniu wszystkich naleśników, na gorącą jeszcze patelnię wrzucam kilka garści owoców leśnych, też z mrożonki, własnej lub sklepowej. Po usmażeniu wszystkich naleśników, na gorącą jeszcze patelnię wrzucam kilka garści owoców leśnych, też z mrożonki, własnej lub sklepowej. polecam podać je z kubkiem gorącej czekolady z karobu ♥ (przepis na nią znajdziecie tu) Świetne na zimowy czas, gdy np. po powrocie ze spaceru w zaspach śniegu ☺ mamy ochotę na coś konkretnego i krzepiącego. Naleśniki w dzisiejszej wersji, zaserwowałam z domową marmoladą wiśniowo-lawendową, na którą przepis podawałam w wakacje. Jeśli nie robiliście jej w sezonie, a macie ochotę teraz spróbować, to wystarczy odrobina mrożonych wiśni ze sklepu albo z własnej zamrażarki, jeśli macie je akurat w zapasach. Wylewamy jedną chochlę ciasta na środek i kręcimy patelnią aby ciasto równomiernie się na niej rozlało. If you havent made it in cherry season, you can make it now, using frozen cherries from the store or from your freezer, if youve got some ;) You can also substitute cherries with frozen raspberries. When the crepes are done, I throw some frozen mixed berry fruits into the hot pan and warm them up a little. Wykładamy naleśniki na talerze, smarujemy marmoladą, dodajemy owoce, posypujemy pudrem i skórką z cytryny i podajemy. Po usmażeniu wszystkich naleśników, na jeszcze gorącej patelni podduszamy chwilę owoce leśne, aż się zagrzeją i zmiękną. Można też sobie pomóc, rozprowadzając go na patelni chochelką lub szpatułką do wygładzania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2017/01/nalesniki-jaglane-z-marmolada-wisniowo.html