Składniki: 250 g serka mascarpone 330 g mąki tortowej 6 żółtek (M) 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu 1 łyżka cukru pudru szczypta soli ponadto: tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół olej i smalec) cukier puder + cukier waniliowy do posypania Sposób wykonania: W misie miksera umieścić mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Faworki z mascarpone są delikatne, kruche, a dodatkowo łatwiejsze w wykonaniu, bo unikamy uciążliwego wybijania ciasta wałkiem. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Kolejny na blogu przepis na faworki. Tak złożone ciasto ponownie rozwałkować na kształt prostokąta i powtórzyć składanie. Czynność ta powoduje napowietrzanie ciasta potrzebne do uzyskania lekkości i charakterystycznych bąbelków, a pomaga uniknąć uciążliwego wybijania ciasta wałkiem. Krótszy bok ciasta złożyć do środka, a na niego położyć pozostały kawałek (patrz zdj.) Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Tym razem z serkiem mascarpone, który zastępuje masło i śmietanę używane w tradycyjnych przepisach. Kiedy ciasto zrobi się dość gęste, skończyć zagniatanie na stolnicy.