Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm) biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej 50 g startej białej czekolady (użyłam czekolady z orzechami) masa 2 żółtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto puszka masy kajmakowej 50 g ryżu preparowanego 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na pianę. Miękki biszkopt z nutą białej czekolady, kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i coś do pochrupania i przełamamnia słodyczy – słone orzeszki. Niewielkim minusem ciasta jest to, że nie najłatwiej się kroi, ale ciekawy smak w całości to rekompensuje. Przykryć drugim biszkoptem (nasączyć jeśli decydujecie się na nasączenie) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Dziś przepis na jego białego brata 😉 Ciasta mają jednak tylko wspólną nazwę, bo zupełnie różnią się od siebie. Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować) Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Lion zawdzięcza swoja nazwę batonikom użytym w masie, natomiast Biały Lion zbliżony jest do popularnych batonów smakowo. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku.