Ciasto orzechowe: 8 białek 2 żółtka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych garść rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 6 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 szklanki mleka 220 ml śmietanki 30% 170 g cukru cukier waniliowy 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła w temp. pokojowej ponadto: 2 opakowania galaretki pomarańczowej biszkopty okrągłe puszka brzoskwiń poncz – filiżanka kawy + 50 ml wódki Jest to ciasto, które i ja bardzo lubię, a przepis na nie był jednym z pierwszych, które znalazły się na blogu. Jeśli nie posiadacie dwóch jednakowych blach, ciasto należy przygotować z połowy porcji i upiec w temp 170 C z grzałką góra dół. W wersji królewskiej na ich miejsce pojawiły się aksamitna masa budyniowa z kawałkami brzoskwiń, biszkopciki i pyszna, elastyczna polewa czekoladowa. Dotyczyły one głównie masy gotowanej na syropie z brzoskwiń i delicji, które bardzo dominowały w cieście. Polewa: 200 g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 100 ml śmietanki 30% śmietankę z masłem bardzo dobrze podgrzać. Można przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi dłuższe przechowywanie, nie tracąc na jakości. Biszkopciki maczać w ponczu kawowym i układać na kremie w niewielkich odstępach. Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na dosyć drobną kostkę. Piec równocześnie dwie blachy w temp. 160 C z termoobiegiem, przez 25- 30 minut. Składniki: (na formę 24 x 32 cm z wysokim brzegiem) Rozsmarować na nim połowę kremu z brzoskwiniami. Pozostawić na 2 minuty, po czym dokładnie zamiesza. Masa: Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu o. 1 minuty. Składanie ciasta: Pierwszy blat ciasta umieścić w formie. W taki sam sposób przygotować drugi blat ciasta. Jest bogate i efektownie prezentuje się na stole. Sposób przygotowania: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po 1 żółtku. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.