Przepis
Jabłecznik na zimno jest bardzo lubiany i chętnie zjadany. Ciasto idealne na przyjęcia i nie tylko.
BISZKOPT :
Przygotowałam biszkopt z czterech jajek na formę o wymiarach (35 / 25 ), osiągnął wysokość 1 i 1/2 centymetra.
biszkopt do tortów z czterech jaj
MASA JABŁKOWA :
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki cukru
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, przekładamy do garnka z cukrem i gotujemy około 15 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy galaretki i mieszamy.
MASA JOGURTOWA :
1 duży jogurt naturalny 400 ml
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka gorącej wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, kiedy ostygnie dodajemy do niej jogurt i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
BITA ŚMIETANA :
2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml
2 łyżeczki żelatyny, namoczone w 1/4 szklanki gorącej wody
2 cukry waniliowe
Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wszystko energicznie mieszamy. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.
Na upieczony biszkopt wylewamy masę z jabłek, chłodzimy aż jabłka całkowicie zastygną. Śmietaną napełniamy szprycę i robimy ozdobne paski na cieście, około centymetrowej wysokości. Ciasto ponownie odkładamy do lodówki na 10- 15 minut. W powstałe, wolne przestrzenie na cieście, wylewamy masę jogurtową i ponownie chłodzimy ciasto.
Polecam zostawić je w lodówce na całą noc. Jabłecznik ładnie się kroi, pysznie smakuje i pięknie się prezentuje.