Krem z kukurydzy

Ewelina
Zupy
17.11.2014 9:15
Krem z kukurydzy

Przepis

Krem z kukurydzy to już odsłona jesiennej zupy.Jest szybka i prosta w przygotowaniu,a zarazem sycąca.Doprawiona imbirem,odrobiną chilli i trawą cytrynową nadaje orientalny smak.

Krem z kukurydzy

Składniki:

3 kolby kukurydzy

2 łyżki masła

1 mała cebula

750 ml mleka

1 łyżka mąki

1 pałeczka trawy cytrynowej

1 łyżeczka startego imbiru

1 mała czerwona papryczka chilli

2 łyżki świeżej kolendry

1-2 łyżki lekko kwaśnej śmietany

pieprz kolorowy

sól

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku.Dodajemy starty imbir i drobno pokrojoną cebulę.Dusimy na małym ogniu do momentu,aż cebulka będzie miękka.Trwa to około 5 minut.Ostrym nożem należy oddzielić ziarna kukurydzy od kolby.Do cebulki dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli bez pestek,pokrojoną trawę cytrynową,mleko i ziarna kukurydzy.Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 minut.Połowę zupy miksujemy blenderem.Łączymy z częścią niezmiksowaną.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną.

Inspiracja: White plate