Przepis
Krem z kukurydzy to już odsłona jesiennej zupy.Jest szybka i prosta w przygotowaniu,a zarazem sycąca.Doprawiona imbirem,odrobiną chilli i trawą cytrynową nadaje orientalny smak.
Krem z kukurydzy
Składniki:
3 kolby kukurydzy
2 łyżki masła
1 mała cebula
750 ml mleka
1 łyżka mąki
1 pałeczka trawy cytrynowej
1 łyżeczka startego imbiru
1 mała czerwona papryczka chilli
2 łyżki świeżej kolendry
1-2 łyżki lekko kwaśnej śmietany
pieprz kolorowy
sól
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnku.Dodajemy starty imbir i drobno pokrojoną cebulę.Dusimy na małym ogniu do momentu,aż cebulka będzie miękka.Trwa to około 5 minut.Ostrym nożem należy oddzielić ziarna kukurydzy od kolby.Do cebulki dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli bez pestek,pokrojoną trawę cytrynową,mleko i ziarna kukurydzy.Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 minut.Połowę zupy miksujemy blenderem.Łączymy z częścią niezmiksowaną.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną.
Inspiracja: White plate