Przepis
Składniki:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1 opakowanie galaretki malinowej
8 łyżeczek żelatyny
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Galaretkę cytrynową rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Gdy przestygnie, zmiksuj ją z połową puszki mleka. Wlej do formy i wstaw do lodówki.
2. Kakao wsyp do 1 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Kakao zmiksuj z połową puszki mleka, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i wylej na warstwę cytrynową.
3. Pozostałą żelatynę rozpuść w szklance gorącej wody i zmiksuj z całą puszką mleka. Jeśli masa jest bardzo gęsta możesz dodać więcej wody, aby po zastygnięciu nie byłą zbyt twarda. Wylej na warstwę kakaową.
4. Ptasie mleczko polej galaretką malinową.