Przepis
4 sztuki jaja
3/4 szklanki cukier
1 szklanka mąka pszenna
7 łyżek oliwa
1 łyżeczka proszek do pieczenia
400 ml śmietanka kremowa
1 opakowanie śnieżka
2 łyżeczka żelatyna
1 sztuka polewa czekoladowa
1 słoik dżem
2 łyżki kawa rozpuszczalna
Jaja ubić z cukrem . Pod koniec ubijania wlać olej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 minut w temp.p. 180 stopni.
Śmietankę ubić razem ze śnieżką, jak będzie dobrze ubita to powoli wlewamy przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody. Piankę możemy podzielić na dwie porcje i do drugiej dodać esencję z rozpuszczalnej kawy.
Ciasto dzielimy na dwie równe części .Dolną część ciasta smarujemy cienko dżemem, wlewamy białą piankę, następnie kakaową , przykrywamy drugą częścią ciasta.
Polewamy polewą. SMACZNEGO!