Przepis
Składniki:
• 4 galaretki o różnych smakach
• 533 g mleka skondensowanego słodzonego (puszka)
• 25 g żelatyny (5 łyżeczek)
Wykonanie:
Galaretki przygotować w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w dowolne kwadraty. Przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać (aby pomieszały się kolory).
Żelatynę zalać 100 ml wody. Poczekać chwilę aż napęcznieje. Następnie postawić miseczkę z żelatyną w garnuszku z wrzątkiem i mieszając podgrzewać do momentu uzyskania płynu. Tak przygotowaną żelatynę przelać do 140 ml wody i dokładnie wymieszać.
Mleko skondensowane przelać z puszki do naczynia i rozmieszać z rozcieńczoną żelatyną.
Pokrojone w kwadraty galaretki przełożyć do forma podłużnej, wyłożonej folią aluminiową. Szybko zalać mlekiem skondensowanym, gdyż szybko masa robi się sztywna (pod wpływem żelatyny). Schłodzić w lodówce kilka godzin.