Przepis
Chrupiące z wierzchu,a w środku czeka na nas niespodzianka z pysznego nadzienia.Prosty sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z dnia poprzedniego.
Nadziewane krokiety ziemniaczane
Składniki:
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
150 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
pieprz
sól
Farsz:
250 g mięsa mielonego
150 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
2 łyżeczki czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki płatków papryki
3-4 łyżeczki pasty tikka masala
pieprz
olej
bułka tarta
sól
Przygotowanie:
Ciasto:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.Dodajemy mąkę,jajko i przyprawy.Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy,dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy.Kiedy cebulka zaczyna się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki.Mieszamy i smażymy około 2 minuty.Po tym czasie dodajemy mięso i pokrojoną drobno paprykę.Mieszamy i smażymy do momenty,aż mięso nie będzie surowe,a nadmiar płynu odparuje.Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami.Tak naprawdę przyprawić możemy według własnych upodobań.Nabieramy w dłonie sporą ilość masy ziemniaczanej,robimy płaski placek.Dobrze mieć wtedy ręce zmoczone wodą,dobrze wtedy się formuje i nie przywiera do rąk.Na środek nakładamy dużą łyżkę farszu.Sklejamy brzegi i formujemy podłużne krokiety.Obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor.Podajemy obowiązkowo z surówkami.