Nadziewane krokiety ziemniaczane

Ewelina
Obiad
24.10.2014 7:29
Nadziewane krokiety ziemniaczane

Przepis

Chrupiące z wierzchu,a w środku czeka na nas niespodzianka z pysznego nadzienia.Prosty sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z dnia poprzedniego.

Nadziewane krokiety ziemniaczane

Składniki:

Ciasto:

1 kg ugotowanych ziemniaków

150 g mąki

1 jajko

1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków

pieprz

sól

Farsz:

250 g mięsa mielonego

150 g pieczarek

1/2 papryki czerwonej

1 cebula

2 łyżeczki czubricy czerwonej

1/2 łyżeczki płatków papryki

3-4 łyżeczki pasty tikka masala

pieprz

olej

bułka tarta

sól

Przygotowanie:

Ciasto:

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.Dodajemy mąkę,jajko i przyprawy.Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Farsz:

Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy,dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy.Kiedy cebulka zaczyna się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki.Mieszamy i smażymy około 2 minuty.Po tym czasie dodajemy mięso i pokrojoną drobno paprykę.Mieszamy i smażymy do momenty,aż mięso nie będzie surowe,a nadmiar płynu odparuje.Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami.Tak naprawdę przyprawić możemy według własnych upodobań.Nabieramy w dłonie sporą ilość masy ziemniaczanej,robimy płaski placek.Dobrze mieć wtedy ręce zmoczone wodą,dobrze wtedy się formuje i nie przywiera do rąk.Na środek nakładamy dużą łyżkę farszu.Sklejamy brzegi i formujemy podłużne krokiety.Obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor.Podajemy obowiązkowo z surówkami.