Zajrzyjcie do podobnych przepisów: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka browinie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań PIERNICZKI Czas przygotowania: 1 h Składniki: – 260 g miodu naturalnego najlepiej w formie płynnej (np. wielokwiatowego) – 120 g masła – 550 g mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu – 1 łyżka sody oczyszczonej – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika lub 1 opakowanie dobrej przyprawy do piernika ze sklepu (bez dodatku mąki i cukru) – 100 g cukru – 1 jajko – opcjonalnie 1 łyżka kakao (wtedy pierniczki są nieco ciemniejsze) Przygotowanie: Miód i masło rozpuść w rondelku, podgrzewając na niewielkim ogniu. Mieszankę schłodź, ja w okresie zimowym wystawiam garnek na chwilkę na dwór bo temperatura to przyśpieszy. Ciasteczka studź na kratce lub blacie, przełóż do puszek lub pojemników dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ale uważaj aby masa była nadal płynna, zbyt długie jej odstawienie spowoduje, że tłuszcz zacznie się osadzać na górze i masło będzie przybierało formę stałą. Zagnieć ręcznie lub przy użyciu miksera, przy piernikach wolę to robić ręcznie, mikser i końcówka typu hak nie radzi sobie z tym ciastem najlepiej. Koniecznie sprawdź przepis na lukier królewski i mega dużo porad jak lukrować pierniczki aby były takie piękne <3 Stolnicę lub blat posyp odrobiną mąki, weź porcję ciasta i rozwałkuj je na placek. Te pierniczki trzeba zrobić jakiś czas przed świętami, prawdziwy miód powoduje że pierniczki po upieczeniu będą dość twarde. Upieczone ciasteczka możecie dowolnie ozdobić lukrem, gotowymi ozdobami czy przygotować do powieszenia na choince.