Składniki: ( na formę 22 x 32 cm ) biszkopt bakaliowy: 4 białka 2 żołtka 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g wiórków kokosowych (użyłam firmy Helio) garść rodzynek (użyłam firmy Helio) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (Można użyć dobrej jakości, gęstego sera wiaderkowego. cukru pudru 1 cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe bez cukru ponadto: duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g) brzoskwinie w syropie (puszka 820 g) 2 galaretki pomarańczowe 1 filiżanki kawy + 1 łyżka wódki (jeśli ciasto mają jeść dzieci można pominąć) Ja użyłam sera z Piątnicy) 3 jajka 2 żółtka pozostałe z ciasta 200 g masła 200 ml mleka 1 i 3/4 szkl. Zastanawiając się, czy na świąteczny stół wybrać sernik, czy ciasto z bakaliami i owocami, doszłam do wniosku, że przecież nie muszę z niczego rezygnować. Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry. Na tym etapie masa robi się rzadsza. 2 budynie rozpuścić w mleku. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni. Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami). Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Składanie ciasta: Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. Bakaliowy, chrupiący biszkopt, waniliowy sernik gotowany, delicje, no i oczywiście brzoskwinie w galaretce. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować.