Śledzie w sosie słodko-kwaśnym - najlepsze śledzie wigilijne!

Helka
Przekąski
11.12.2016 16:17
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym - najlepsze śledzie wigilijne!

W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – Składniki: 500 g płatów śledziowych lekko solonych a’la Matias 2-3 łyżki oleju 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 50 g suszonej żurawiny (lub rodzynków) pół szklanki syropu ananasowego (tego z puszki, w którym pływają sobie ananasy) 3 plastry ananasa pół szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru (lub więcej do smaku) sól, pieprz do smaku Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – Wykonanie: Śledzie przepłukać kilka razy pod zimną wodą, następnie moczyć przez kilka godzin i ponownie przepłukać (na rynku mamy śledzie o różnej zawartości soli w zalewie, więc czas moczenia też bywa różny – najlepszą metodą jest po prostu posmakowanie śledzia po kilku godzinach i ocenienie, czy już jest OK). Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) Może zaciekawią Was również inne przepisy na śledzie w roli głównej: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, by nieco napęczniała. Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na paseczki ok. 1,5cm. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się ‘przegryzły’.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/12/11/sledzie-w-sosie-slodko-kwasnym/