PUSZYSTY PIERNIK

Kasia
Ciasta
11.12.2016 15:06
PUSZYSTY PIERNIK

Dodatkowo: - około 1 szklanki bakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio) - polewa czekoladowa Helio Wykonanie: - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy - w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników - do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do pierników, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy - na koniec do ciasta wsypujemy bakalie - ciasto przekładamy do dużej keksówki (moja miała 31x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50 minut , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 190°C - gotowy piernik studzimy , polewamy gotową polewą czekoladową ( ja użyłam polewę mleczną firmy Helio) i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2016/12/puszysty-piernik.html