Sernik oreo – Składniki na masę serową: ok. 90g ciasteczek Oreo 550g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (lub twaróg z wiaderka) 150g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30% 2 małe jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru (200g) 9ml aromatu cytrynowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sernik oreo – Składniki na krem: 100g mascarpone (2 łyżki) 200g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru ok. 130g ciasteczek Oreo do ozdoby Sernik na chwilę wyciągam z piekarnika, za pomocą nożna okrawam go na około od blaszki (by nie opadł potem) i zostawiam na 15 minut w piekarniku. Na podobną wersję sernika Oreo trafiłam na blogu – i już wtedy wiedziałam, że muszę się pokusić o swoją wersję :) Podane poniżej składniki dotyczą okrągłej blaszki o średnicy 21cm. Sernik oreo – Wykonanie: Około 130g ciastczek pokruszyć drobno (lub rozdrobnić blenderem), dodać 1 czubatą łyżkę miękkiego masła i wyrobić razem na jednolitą masę. Wszystkie składniki na masę serową (powinny być w temperaturze pokojowej) wrzucić do miski (poza ciasteczkami) i zmiksować na jednolitą masę. Schować blaszkę do lodówki na minimum 60 minut (lub krócej jeśli ustawimy chłodzenie lodówki na max). Następnie wystawiam sernik na blat stołu, a gdy ostygnie wkładam go na ok. 3-4 godziny do lodówki. Sernik oreo – Składniki na spód: ok. 130g ciastczek Następnie pozostałe ciasteczka Oreo (ok. 130g) ‘poprzyklejałam’ do boków sernika, tak jak na załączonych wyżej zdjęciach. Następnie ubijam schłodzoną śmietankę na sztywno, dodaję mascarpone i cukier puder i miksuję jeszcze chwilę (tylko do momentu połączenia się składników).