KEKS II

Kasia
Ciasta
11.12.2016 15:03
KEKS II

Składniki (2 keksówki 24x10cm): - 250g masła - 1 szklanka drobnego cukru - 5 jajek ( osobno białka i żółtka) - 225g przesianej mąki pszennej - 1 łyżka proszku do pieczenia lub 3 małe łyżeczki - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki wódki ( dałam amaretto) - 500g bakalii (np. żurawina, rodzynki, orzechy laskowe, daktyle, morele itp.) - użyłam bakalie firmy Helio - dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowego keksu Wykonanie: - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka ubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy - masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku - następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto (wódkę), mieszamy - teraz dodajemy partiami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy na koniec wsypujemy bakalie i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy - ciasto przekładamy do dwóch keksówek (24x10cm) , wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych mąką - pieczemy około 40-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C - gotowy keks studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2016/12/keks-ii.html