Wymiary formy: 28x40 cm Składniki: spód: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 żółtka - 1/2 kostki margaryny (125g) - 3 łyżki śmietany (12 lub 18%) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 szklanki maku - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżka miodu - 2 łyżki orzechów mielonych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - rodzynki - aromat migdałowy (9 ml) masa serowa: - 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego w maszynce do mięsa) - 1 szklanka cukru - 1 kostka masła (200g) - 5 jajek - 1 budyń wanilinowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka kaszki manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - rodzynki - skórka z cytryny - sok z cytryny według uznania - 3 łyżki wrzącej wody lub mleka - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki ciemnego kakao - 100g margaryny lub masła Przygotowanie: Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. arabeska Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto arabeska ciasto makowo-serowe ciasto sernik ciasto z makiem mak makowiec ser sernik Następnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miód, orzechy, rodzynki i aromat. Gdy masa będzie gładka powoli dodajemy również ubite białka ze szczyptą soli, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. ok 1 godz. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier (kolejność rozpuszczania składników jest ważna, aby się nie zważyły i nie rozwarstwiły). Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.