Składniki
1 średni kalafior *
3 duże jajka
1/2 szklanki sera cheddar
1/2 szklanki sera Red Leicester
2 łyżki grana padano **
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
3 łyżki sera cheddar
3 łyżki sera Red Leicester
Przepis
Kalafior dzielimy na różyczki. Przy pomocy malaksera, porcjami mielimy kalafiora. Powstanie nam coś w rodzaju sypkiej, ziarnistej kaszy. Tak przygotowany kalafior przekładamy do miski. Mikrofalówkę ustawiamy na największą moc grzania, wstawiamy masę kalafiorową i podgrzewamy około 10 minut. Kalafior w tym czasie zmięknie, a woda odparuje. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i starte sery. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na papier do pieczenia, formując prostokątny kształt. Ja upiekłam w prostokątnej formie do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pozostałym, startym serem i pieczemy kolejne 5 minut, aż ser się roztopi. * po zmieleniu powinniśmy uzyskać 4 szklanki kalafiora. Jeżeli mamy mniej, należy zmniejszyć ilość jajek. Gotowa masa kalafiorowa powinna być dość mokra, zwarta, ale nie płynna** można zastąpić parmezanemMoje rady:- do przystawki świetnie pasuje sos pomidorowy marinara