Przepis
SKŁADNIKI:
1 duży kalafior + najmłodsze liście
2 pomidory
SOS SEROWY:
5 dag masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 szklanki mleka
15 dag żółtego sera – u mnie gouda
sól
świeżo zmielony pieprz
sproszkowana słodka papryka
WYKONANIE:
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, tak aby pozostał al dente.
Młode listki zblanszować.
Pomidora umyć, podzielić na ósemki.
Warzywa ułożyć w formie do zapiekania.
SOS:
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty.
Nie przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż zgęstnieje.
Zdjąć garnek z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Gorącym sosem zalać warzywa.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.