Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Małgorzata
Obiad
08.12.2016 14:44
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Składniki

  1. 2 duże cukinie
  2. sól
Farsz mięsny
  1. 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  2. 100 ml przecieru pomidorowego
  3. 40 g pistacji
  4. 1 duża cebula
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 jajko
  7. 2 łyżki masła
  8. 3 łyżki mielonych otrąb *
  9. pieprz czarny
  10. sól
Beszamel
  1. 600 ml mleka 3,2%
  2. 50 g masła
  3. 50 g mąki pszennej
  4. świeżo otarta gałka muszkatołowa
  5. 2 łyżki parmezanu
  6. 2 łyżki posiekanej bazylii
  7. pieprz biały
  8. sól
Dodatkowo
  1. 2-3 łyżki sera żółtego

Przepis

Cukinia
  1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Beszamel
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Farsz mięsny
  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, posiekane pistacje, podsmażone warzywa i pozostałe przyprawy.
  2. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.
  4. * można zastąpić bułką tartą