Składniki
- 2 duże cukinie
- sól
Farsz mięsny
- 600 g mięsa wieprzowego mielonego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 40 g pistacji
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych otrąb *
- pieprz czarny
- sól
Beszamel
- 600 ml mleka 3,2%
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- świeżo otarta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 2-3 łyżki sera żółtego
Przepis
Cukinia
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Beszamel
- W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Farsz mięsny
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, posiekane pistacje, podsmażone warzywa i pozostałe przyprawy.
- Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.
- * można zastąpić bułką tartą