Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony.

Helka
Boże Narodzenie
08.12.2016 15:41
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony.

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Składniki: 1kg buraków (4 duże buraki) 5 szklanek wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe garść kminku 3 ziarenka ziela angielskiego kromka razowego chleba na zakwasie Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Wykonanie: Wodę z cukrem i solą zagotować. Zobacz również przepis na: Barszcz czerwony wg Magdy Gessler Zakwas buraczany na barszcz czerwony wigilijny Zakwas z buraków to podstawa jeśli chodzi o gotowanie jakiegokolwiek barszczu, nie tylko tego na Wigilię. Polecam również spojrzeć na nasz przepis na Boże Narodzenie: barszcz czerwony wigilijny na zakwasie. W tym celu warto obciążyć składniki, np. talerzykiem, by nie wypływały na powierzchnię (podobnie jak to się robi, przy kiszeniu ogórków). Wrzucić kromkę chleba razowego na zakwasie (tę opcję polecam bardziej) lub dolać sok z ogórków. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Jeśli wytworzy się pleśń na zakwasie buraczanym, to osobiście już bym go nie tknęła. By uniknąć takiej sytuacji pamiętajcie, że konieczne jest, by wszystkie składniki zakwasu z buraków znajdowały się pod powierzchnią płynu. Poza tym zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, więc warto go pić również na co dzień. W kamiennym garnku ułożyć czerwone buraki, dodać przyprawy i zalać wodą , tak aby wszystkie plasterki buraków były pod wodą.