Przepis
Przyznam szczerze, że ta przekąska była dla mnie dużym zaskoczeniem. Połączenie zmielonego kalafiora, sporej ilości wspaniałych serów i przypraw okazało się świetnym połączeniem. Nie ukrywam,że przekąska jest dość kaloryczna, ale genialna w smaku. Przekonajcie się sami.
Składniki:
1 średni kalafior *
3-4 jajka
1/2 szklanki sera cheddar
1/2 szklanki sera Red Leicester
2 łyżki grana padano lub parmezanu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
pieprz
sól
Wierzch:
3 łyżki sera cheddar
3 łyżki sera Red Leicester
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki. Przy pomocy malaksera, porcjami mielimy kalafiora. Powstanie nam coś w rodzaju sypkiej, ziarnistej kaszy. Tak przygotowany kalafior przekładamy do miski. Mikrofalówkę ustawiamy na największą moc grzania, wstawiamy masę kalafiorową i podgrzewamy około 10 minut. Kalafior w tym czasie się zmięknie, a woda odparuje. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce wszystkie rodzaje serów. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na papier do pieczenia, nadając prostokątny kształt. Ja upiekłam w prostokątnej formie do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pozostałym, startym serem i pieczemy następne 5 minut, aż ser się roztopi. Świetnie pasuje do przystawki sos pomidorowy marinara.
* po zmieleniu powinniśmy uzyskać 4 szklanki kalafiora. Jeżeli mamy mniej, należy zmniejszyć ilość jajek. Gotowa masa kalafiorowa powinna być dość mokra, zwarta, ale nie płynna.