Składniki
- 500 g pieczarek
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka octu
- sól
Sos
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Pieczarki myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól i doprowadzamy do wrzenia. Na gotująca się wodę wrzucamy pieczarki i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na sicie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w grubszą kostkę.
- Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, szczypiorek i koperek siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą.
Sos
- Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy w lodówce.