Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Małgorzata
Sałatki
08.12.2016 14:30
Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Składniki

  1. 500 g pieczarek
  2. 300 g mrożonego zielonego groszku
  3. 1 duża cebula
  4. 3 jajka
  5. 1/2 pęczka koperku
  6. 1/2 pęczka szczypiorku
  7. 1 łyżka octu
  8. sól
Sos
  1. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  2. 2-3 łyżki majonezu
  3. 1 łyżka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól

Przepis

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól i doprowadzamy do wrzenia. Na gotująca się wodę wrzucamy pieczarki i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na sicie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w grubszą kostkę.
  2. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, szczypiorek i koperek siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą.
Sos
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy w lodówce.