Sałatka z pieczarek

Ewelina
Sałatki
04.12.2014 21:17
Sałatka z pieczarek

Przepis

SKŁADNIKI :

500 g jasnych pieczarek (krojone dostępne w Lidlu) + 1 łyżka soku z cytryny do gotowania

5 jajek ugotowanych na twardo,pokrojonych w kostkę

5 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę(odciśniętych z soku)

1 puszka kukurydzy

1 por,biała część

1 pęczek drobnego szczypiorku

2-3 łyżki majonezu

sól,pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE :

Pieczarki myjemy,ścieramy na szatkownicy w plasterki (ja kupiłam już pokrojone w Lidlu),przekładamy je do garnka,zalewamy wodą z odrobiną soli i sokiem z cytryny.Gotujemy 5-10 minut.Odcedzamy i płuczemy,następnie dobrze odciskamy pieczarki.Por białą część przecinamy wzdłuż,parzymy go 1 minutę w wrzątku (można wrzucić go do wody po pieczarkach),następnie dobrze por wyciskamy i kroimy w plasterki.

Do dużej miski wsypujemy odcedzoną i odciśniętą kukurydzę,dodajemy pokrojone ogórki,pieczarki,jajko,por i posiekany szczypiorek.Sałatkę doprawiamy sola i pieprzem,dokładamy majonez,dokładnie mieszamy.

Sałatka pieczarkowa nie będzie podchodziła wodą jeżeli składniki będą dobrze wyciśnięte.Przechowujemy ją w lodówce.Smacznego.