Przepis
Sałatka pieczarkowa
Po przejrzeniu kilku przepisów na sałatkę z gotowanych pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego.
Składniki:
60 dag pieczarek
kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
5 jajek
1/2 puszka groszku konserwowego
2 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz
sok z cytryny
garść posiekanej natki pietruszki
Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę.
Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę.
Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę.
Groszek osączyłam z zalewy.
Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki.
Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.