Sałatka pieczarkowa

Ewelina
Sałatki
29.09.2014 20:13
Sałatka pieczarkowa

Przepis

Sałatka pieczarkowa

Po przejrzeniu kilku przepisów na sałatkę z gotowanych pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego.

Składniki:

60 dag pieczarek

kilkucentymetrowy kawałek białej części pora

5 jajek

1/2 puszka groszku konserwowego

2 czubate łyżki majonezu

sól

pieprz

sok z cytryny

garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę.

Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę.

Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę.

Groszek osączyłam z zalewy.

Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam.

Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki.

Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.