Piernik w czekoladzie

Krzysztof
Ciasta
11.12.2014 12:14
Piernik w czekoladzie

Przepis

3 jajka

3/4 szklanki miodu, podgrzanego

2 szklanki mąki

2 łyżki przyprawy korzennej

3 łyżki masła

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

2 łyżki ciepłej wody

Jajka,masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę,cały czas mieszając.

Dodaj podgrzany miód,przyprawę korzenną i rozpuszczoną w wodzie sodę oraz mleko.

Wyrób gładkie ciasto,najlepiej rękami.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudź.

Polewa:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

3/4 szklanki śmietany kremówki

garść płatków migdałowych lub cale migdały drobno pokrojone. Oczywiście możesz użyć np orzechów laskowych,posypki,wszystko zależy od Ciebie.

Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.

Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej wody na około 2 minuty.

Polej ciasto i odstaw by polewa zastygła.