Orkiszowy chlebek bananowy

Wiktoria Eulalia
Fit
05.12.2016 18:57
Orkiszowy  chlebek bananowy

Składniki: 150 g płatków orkiszowych/mąki orkiszowej 2 bardzo dojrzałe banany 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli + mieszanka ziaren Przygotowanie: Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem. ;) Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kawy, zarówno o poranku, jak i w porze podwieczorku. Wymieszać w misce z sodą oczyszczoną, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Myślę, że z innych rodzajów płatków ( jak owsiane czy żytnie) również wyjdzie pyszny ciasto-chlebek. Piec do tzw. ,,suchego patyczka przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik). Płatki orkiszowe zmielić na mąkę w malakserze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaellie.blogspot.com/2016/12/orkiszowe-ciasto-bananowe.html