W proporcjach – ok. 1 szklanki wrzącego mleka na 2 szklanki mąki, jeśli ktoś nie toleruje mleka, jest weganinem to polecam mleko zastąpić wrzącą wodą w proporcji 1 szklanka wrzącej wody na 3 szklanki mąki. Nakładamy na wykrojone koła z ciasta sporą porcję farszu i sklejamy dokładnie, Robienie falbanki zaczynam od prawej strony zlepionego pieroga i dwoma palcami (kciukiem i wskazującym- ja to robię lewą ręką bo mi jest wygodniej) przyciskamy mocniej robiąc rożek który należy zawinąć do góry i znowu nacisnąć mocniej tworząc rożek, który też trzeba zawinąć do góry, zakładamy na siebie brzegi ciasta tak, by powstała falbanka i powtarzamy czynność aż do końca pieroga. W swojej galerii mam już kilka pomysłów na pierogi: tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Składniki na ciasto: 6 szklanek mąki pszennej 3 szklanki wrzącego mleka lub 2 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli Do misy robota wsypujemy mąkę, dajemy sól i wlewamy wrzące mleko (lub wodę). Ulepione pierogi układamy na posypanej mąką desce (aby się nie kleiły) i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Jednak pod wpływem wrzącego mleka ciasto na pierogi jest delikatniejsze, lżejsze, miękkie i smaczniejsze niż ciasto parzone wrzącą wodą. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, aby się nie lepiły posypujemy przesmażoną cebulą z tłuszczem. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie, ale najpierw należy poczekać aż mleko osiągnie temp. ok. 85 stopni aby się nie poparzyć. Na samym końcu, kiedy zawiniemy ostatni, fragment ciasta lekko przyciskamy go do powierzchni, aby falbanka nie rozkleiła się w czasie gotowania. Na Wigilii są u nas również ruskie pierogi dlatego, że mój syn nie jada tych z kapustą i grzybami. Ciasto może być przechowywane w lodówce nawet kilka dni i również dobrze się formuje jak w dniu przygotowania, gdyż nie twardnieje. Wyrobione ciasto wyciągamy z misy, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na 20 minut do lodówki aby odpoczęło. Potem zawijam ciasto w folię i zostawiam na ok. 20 minut aby odpoczeło. Ciasto wyjmujemy z woreczka partiami, układamy je na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko.