Przepis
Składniki:
8 sztuk filetów śledzia
1 jabłko
sok z ½ cytryny
1 czerwona cebula
½ szklanki sosu pomidorowego (najlepiej własnego wyrobu)
¼ szklanki jogurtu naturalnego
kilka sztuk pomidorów suszonych na słońcu
2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Śledzie wymoczyłam w wodzie około 2 godziny.
Jabłko starłam na tarce o grubych oczkach i skropiłam obficie sokiem z cytryny.
Cebulę posiekałam, przełożyłam na sitko i przelałam ją wrzątkiem. Dodałam do jabłek.
Suszone pomidory pokroiłam w paseczki i dorzuciłam do miski.
Śledzie pokroiłam na mniejsze kawałki i również dodałam do wszystkich składników.
Sos pomidorowy połączyłam z jogurtem, przyprawiłam cukrem i pieprzem. Wymieszałam.
W szklanej misce układałam warstwami śledzie i zalewałam je sosem. I tak po kolei do wyczerpania składników. Na wierzchu był sos. Całość obsypałam posiekaną natką pietruszki.
Wstawiłam do lodówki na godzinę, żeby śledzie przeszły smakiem pysznego sosu, w którym odczuwało się wyraźną nutę suszonych pomidorów.