Świąteczne śledzie

Ewelina
Sałatki
18.12.2014 19:59
Świąteczne śledzie

Przepis

Składniki:

6 sztuk płatów śledzi

5 dag suszonych grzybów

3 cebule

3 górki z zalewy musztardowej (lub kiszone)

szczypta soli

świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

natka pietruszki

Ponadto:

wykałaczki do spinania rolmopsów

Wykonanie:

Grzyby namoczyłam na noc. Rano ugotowałam do miękkości (ok. 15 -20 minut). Odsączyłam i drobno posiekałam.

Śledzie namoczyłam w zimnej wodzie (około 2 godz.).

Cebulę pokroiłam w talarki.

Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam, dodałam posiekane grzyby. Chwilę dusiłam na małym gazie. Przyprawiłam pieprzem (ewentualnie odrobiną soli). Z solą trzeba uważać, bo śledzie też są już słone. Na koniec wsypałam posiekana natkę pietruszki. Wymieszałam. Wystudziłam.

Płaty śledziowe układałam na desce smarowałam farszem grzybowym. Zawijałam w rulon jak rolmopsy, spięłam wykałaczką i ułożyłam na talerzu.

Podałam na talerzykach w kształcie ryby z ogórkami i posiekaną sałatą.