Przepis
Składniki:
6 sztuk płatów śledzi
5 dag suszonych grzybów
3 cebule
3 górki z zalewy musztardowej (lub kiszone)
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
Ponadto:
wykałaczki do spinania rolmopsów
Wykonanie:
Grzyby namoczyłam na noc. Rano ugotowałam do miękkości (ok. 15 -20 minut). Odsączyłam i drobno posiekałam.
Śledzie namoczyłam w zimnej wodzie (około 2 godz.).
Cebulę pokroiłam w talarki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam, dodałam posiekane grzyby. Chwilę dusiłam na małym gazie. Przyprawiłam pieprzem (ewentualnie odrobiną soli). Z solą trzeba uważać, bo śledzie też są już słone. Na koniec wsypałam posiekana natkę pietruszki. Wymieszałam. Wystudziłam.
Płaty śledziowe układałam na desce smarowałam farszem grzybowym. Zawijałam w rulon jak rolmopsy, spięłam wykałaczką i ułożyłam na talerzu.
Podałam na talerzykach w kształcie ryby z ogórkami i posiekaną sałatą.