Wigilijny tatar ze śledzia

La
Przekąski
28.11.2015 8:33
Wigilijny tatar ze śledzia
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki:

50 dkg śledzi matiasów

80 g śliwek kalifornijskich

2 jajka na twardo

2 łyżki oleju lnianego

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

Konfitura cebulowa:

2 duże czerwone cebule

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka cukru trzcinowego

5 łyżek octu balsamicznego

1 łyżeczka tymianku

sól

pieprz

Przepis

Przygotowanie:

Konfitura cebulowa:

Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny. Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.

Tatar:

Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić. Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno. Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.