Przepis
Kruche ciasto:
25 dag masła
13 dag cukru pudru
1 jajko
45 dag mąki
Nadzienie:
1 szklanka zmiksowanego i przetartego przez sitko miąższu z 3-4 owoców awokado
1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
1/2 szklanki soku z limonki
2 żółtka
szczypta soli
bita śmietana do podania
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę na tartę. Na wierzchu układamy papier do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto i pozwolą mu zachować ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Mieszamy mleko z sokiem i skórką z limonki, roztrzepanymi żółtkami i solą. Miksujemy tak długo, aż masa będzie jednolita i zgęstnieje. Dodajemy miąższ awokado, mieszamy i rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z bitą śmietaną