Przepis
Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 laska kiełbasy np. toruńskiej
- 1 duży ziemniak lub 2-3 mniejsze
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- sól morska
- pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia
- woda
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroic w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na patelni na rozgrzany olej dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy kiełbasę. Smażymy 10 minut i dodajemy pieczarki, smażymy kolejne 10 minut.
Wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i przyprawę do gulaszu,dusimy do miękkości ziemniaków.
Podajemy na gorąco.