Przepis
Składniki na dwie keksówki o wymiarach około 12 x 22cm:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki polenty
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
175g miękkiego niesolonego masła
3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka + 2 łyżki rozgniecionego awokado (3 – 4 owoce)
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki maślanki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, polentę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wsyp do miski i wymieszaj dokładnie. Odłóż.
Masło oraz cukier ucieraj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj awokado i ucieraj jeszcze 2 – 3 minuty.
Dodawaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec wmieszaj do masy ekstrakt waniliowy.
Ustaw mikser na niskie obroty i, cały czas mieszając, wsyp połowę mąki. Wymieszaj tylko do połączenia. Dodaj maślankę oraz pozostałą część mąki i jeszcze raz zmiksuj do połączenia.
Masę rozdziel pomiędzy natłuszczone i oprószone mąką keksówki.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw w formach przez około 20 minut, po czym wyłóż na kratkę i wystudź całkowicie.
Smacznego :)