Zupa śliwkowa

Ewelina
Zupy
06.12.2014 9:03
Zupa śliwkowa

Przepis

Zupa z odzysku:) Taka jest prawdziwa geneza tej zupy. Powstała parę lat temu po Bożym Narodzeniu, gdy zostało mi trochę krajanki piernikowej i śliwek suszonych.

Zupa smakuje i pachnie świątecznie, jest lekka, działa dobrze na trawienie i skutecznie zaspokaja ochotę na słodkie. A potrzeba do niej naprawdę niewiele. Można przyrządzać ją na święta lub w ciągu roku. Wtedy zamiast krajanki używamy herbatników korzennych.

Składniki na 3-4 porcje:

200 g śliwek suszonych bez pestek

10 kawałków krajanki piernikowej ( może być czerstwa)

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki brązowego cukru

ew.śmietana

Śliwki opłukujemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3 cm ponad poziom śliwek. Gotujemy około 15 minut, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przelewamy zawartość garnka przez sito i przecieramy owoce ( możemy je zblendować blenderem). Zupę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy startą na tarce krajankę.

Doprawiamy zupę cukrem i cynamonem. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Można zamrażać. Jeśli lubicie, zupę można zabielić śmietaną.