Przepis
Składniki:
150g masła
125g brązowego cukru
100g drobnego cukru*
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii**
1 jajko (schłodzone)
1 żółtko (schłodzone)
300g mąki
1/2 łyżeczki sody
326g czekolady do wypieków (posiekanej)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 C.
Masło rozpuścić, ostudzić i wymieszać mikserem z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wymieszać z kawałkami czekolady.
Powstałe ciasto formować w niewielkie kule (lub jak Nigella, miarką 60ml, choć używając jej ciasteczka wyszły bardzo duże) i układać na pergaminie do pieczenia.
Piec ok 15-17 minut, następnie wystudzić do momentu stężenia czekolady.
Smacznego :)