Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem

Krzysztof
Przepisy
22.08.2014 12:01
Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem

Przepis

ciasto na 6 sztuk

3 jaja

pół szklanki drobnego cukru

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżki kakao

ziarenka z 1 laski wanilii

szczypta soli

3/4 szklanki mąki przesianej

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem i z ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy jajecznej powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste. Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek).

opakowanie serka mascarpone

2 czubate łyżki mrożonych jagód

2 łyżki cukru pudru

Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier - zbledniej.

Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód i skórek - wcześniej przecedź je przez geste sito eliminując skórki i pestki.

Nadziewaj babeczki

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną