Przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
Nadzienie:
60 g maku
4 łyżki gorącego mleka
4 jajka
2-4 łyżki cukru
150 ml kwaśnej śmietany 12 %
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło.Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę,aby ciasto się schłodziło.Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma,przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.Spód ciasta nakłuwamy widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia,wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut.Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut,aby spód był delikatnie rumiany.
Nadzienie:
Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę.Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy.Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.Masa będzie dość płynna,ale podczas pieczenia się zetnie.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 150’C.Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mleko i masło.Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.
Moje rady:
Skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy,lub dodać kandyzowaną skórkę.