Tarta makowa

Krzysztof
25.11.2014 17:13
Tarta makowa

Przepis

Składniki:

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

125 g masła

2 żółtka

Nadzienie:

60 g maku

4 łyżki gorącego mleka

4 jajka

2-4 łyżki cukru

150 ml kwaśnej śmietany 12 %

skórka i sok z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:

80 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło.Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę,aby ciasto się schłodziło.Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma,przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.Spód ciasta nakłuwamy widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia,wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut.Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut,aby spód był delikatnie rumiany.

Nadzienie:

Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę.Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy.Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.Masa będzie dość płynna,ale podczas pieczenia się zetnie.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 150’C.Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mleko i masło.Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.

Moje rady:

Skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy,lub dodać kandyzowaną skórkę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną