Mleczne słodkie bułeczki

Mleczne słodkie bułeczki

W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli i 1 jajkiem, robimy w środku wgłębienie. …

Składniki

250 g mąki pszennej 

120 ml mleka

10 g świeżych drożdży

20 g cukru trzcinowego

25 g masła

1 łyżeczka soli

1 jajko

Przepis

W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.

W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli i 1 jajkiem, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Zdjęcie Mleczne słodkie bułeczki #1

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 6 porcji (na 1 porcję przypada ok. 70 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki.

Zdjęcie Mleczne słodkie bułeczki #2

Bułeczki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem, następnie oprószamy cukrem trzcinowym.

Bułeczki pieczemy ok. 15 minut.

Zdjęcie Mleczne słodkie bułeczki #3
https://lagrandeelapiccolacuoca.blogspot.it/2017/09/z-cyklu-domowe-pieczywo-mleczne-sodkie.html

Zdjęcie profilowe La grande e la piccola cuoca
La grande e la piccola cuoca

Mam na imię Magda i jestem autorką bloga https://lagrandepiccolacuoca.com/

Polecane