Składniki
250 g mąki pszennej
120 ml mleka
10 g świeżych drożdży
20 g cukru trzcinowego
25 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Przepis
W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli i 1 jajkiem, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 6 porcji (na 1 porcję przypada ok. 70 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem, następnie oprószamy cukrem trzcinowym.
Bułeczki pieczemy ok. 15 minut.