Domowa piekarnia - bułeczki z sezamem

Krzysztof
Śniadania
06.08.2014 6:43
Domowa piekarnia - bułeczki z sezamem

Przepis

Składniki:

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

50 g drożdży

1 łyżka oliwy z oliwek

300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C

1 jako rozbełtane do smarowania

ok 0,5 szklanki sezamu do posypania

Przygotowanie:

Krok 1

W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, dwoma łyżkami mąki i 100 ml wody, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Krok 2

Przekładamy wyrośnięte ciasto na oprószoną stolnicę i zagniatamy. Formujemy dwa szerokie kawałki o długości ok 20 cm i kroimy na równe kawałki, z każdego formujemy kulę i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Czas pieczenia:

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.