Przepis
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C
1 jako rozbełtane do smarowania
ok 0,5 szklanki sezamu do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, dwoma łyżkami mąki i 100 ml wody, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2
Przekładamy wyrośnięte ciasto na oprószoną stolnicę i zagniatamy. Formujemy dwa szerokie kawałki o długości ok 20 cm i kroimy na równe kawałki, z każdego formujemy kulę i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Czas pieczenia:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.