Przepis
Krem brokułowy sam w sobie jest trochę mdły, przynajmniej dla mnie. I choć uwielbiam brokuły tego kremu bez żadnego dodatku chyba bym nie zjadła. A co wspaniale podkreśli smak i nada zupie charakteru? Na myśl od razu przyszedł mi ser pleśniowy, który charakterny jest na pewno. W dodatku ten z niebieską pleśnią jest jednym z moich ulubionych, bardzo lubię jego wyrazisty smak i maślaną konsystencje. Kiedyś pamiętam odrzucało mnie już na sam widok, dzisiaj mogłabym jeść kilogramami sery pleśniowe; )
Krem jest bardzo smaczny, lubię tą gęstą konsystencję i wyczuwalny smak sera. Jeśli jesteś fanem brokułów i sera pleśniowego, zapraszam; ))
Zupa krem z brokułów z niebieskim serem pleśniowym i sezamem
3- 4 porcje
składniki:
- 500 g brokułów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 750 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju pistacjowego lub innego
- 3 łyżki sezamu
- sól, pieprz cytrynowy, imbir mielony do smaku
Sezam podprażyć na złoto na suchej patelni, odstawić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po chwili czosnek i smażyć przez chwilę. Do garnka dodać różyczki brokuła i wszystko zalać bulionem. Gotować aż brokuły będą miękkie- ok 10 minut.
W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy brokuły będą miękkie zblendować je na krem, dodać ser, mieszać do rozpuszczenia, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą imbiru. Na końcu dodać sezam.
Zupę podawać z grzankami oprószoną sezamem i serem pleśniowym.
Smacznego!