Przepis
Składniki (na dwie formy keksówki)
125 g margaryny (pół kostki)
1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml)
2 jajka
3 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki stołowe kakao
1 i 1/3 szkl. mleka
1 słoik dżemu śliwkowego
kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych
na polewę:
120 g gorzkiej czekolady
100 g masła
Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić.
Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu do “suchego patyczka” ( ok 40-45 minut).Wystudzić.
Do rondelka wrzucić czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechową kruszonką.