Szybki piernik

Krzysztof
Ciasta
03.10.2014 11:53
Szybki piernik

Przepis

Składniki (na dwie formy keksówki)

125 g margaryny (pół kostki)

1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml)

2 jajka

3 szkl. mąki pszennej

1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)

2 płaskie łyżeczki sody

2 łyżki stołowe kakao

1 i 1/3 szkl. mleka

1 słoik dżemu śliwkowego

kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych

na polewę:

120 g gorzkiej czekolady

100 g masła

Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić.

Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu do “suchego patyczka” ( ok 40-45 minut).Wystudzić.

Do rondelka wrzucić czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechową kruszonką.