Ciasto z musem kawowym

Krzysztof
Ciasta
11.02.2014 20:42
Ciasto z musem kawowym

Przepis

ciasto:

(dla formy 28x21 cm)

110 g masła

120 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka

50 g cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

wanilia

Składniki na krem:

500g jogurtu naturalnego (najlepszy jest gęsty np. bałkański))

pół szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżeczki żelatyny

300 ml śmietany kremówki

3 łyżki rozpuszczonej kawy

Najpierw ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Jeśli w tym momencie pojawi się wam problem i zwarzy się masło, nie wpadajcie w panikę. Da się go bardzo szybko rozwiązać. Na piec postawcie garnek i zagotujcie w nim niewiele wody. Postawcie na garnku miskę z masą maślano jajeczną i miksujcie do połączenia się składników. Cała operacja zajmuje kilka minut.

Pamiętajcie tylko, żeby miska nie dotykała dnem wody w garnku.

Do uratowanej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasto 20 minut. Studzimy. To będzie nasza podstawa , na której wylądują jogurtowe warstwy.

Robimy krem.

Ubijamy jogurt z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy żelatynę niewielką ilością wody, żeby napęczniała. Wtedy stawiamy miseczkę z żelatyną na garnku z gorącą wodą. Podgrzewamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Wlewamy ją do jogurtu ciągle miksując. Dzielimy jogurtowa masę na dwie części. Do jednej wlewamy zimną, rozpuszczoną kawę. Mieszamy. Ubijamy kremówkę i też dzielimy na pół. Jedną połowę mieszamy delikatnie z częścią kawową, a drugą połowę z częścią białą.

Na ciasto wylewamy część kawową i wstawiamy do lodówki na pięć minut. Po chwili na część kawową wykładamy białą cześć jogurtowej masy. Wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Po godzinie mamy ciasto zrobione.

Dzielimy je na porcje i na talerzu polewamy stopioną czekoladą.