Przepis
ciasto:
(dla formy 28x21 cm)
110 g masła
120 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
50 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia
Składniki na krem:
500g jogurtu naturalnego (najlepszy jest gęsty np. bałkański))
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki
3 łyżki rozpuszczonej kawy
Najpierw ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Jeśli w tym momencie pojawi się wam problem i zwarzy się masło, nie wpadajcie w panikę. Da się go bardzo szybko rozwiązać. Na piec postawcie garnek i zagotujcie w nim niewiele wody. Postawcie na garnku miskę z masą maślano jajeczną i miksujcie do połączenia się składników. Cała operacja zajmuje kilka minut.
Pamiętajcie tylko, żeby miska nie dotykała dnem wody w garnku.
Do uratowanej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasto 20 minut. Studzimy. To będzie nasza podstawa , na której wylądują jogurtowe warstwy.
Robimy krem.
Ubijamy jogurt z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy żelatynę niewielką ilością wody, żeby napęczniała. Wtedy stawiamy miseczkę z żelatyną na garnku z gorącą wodą. Podgrzewamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Wlewamy ją do jogurtu ciągle miksując. Dzielimy jogurtowa masę na dwie części. Do jednej wlewamy zimną, rozpuszczoną kawę. Mieszamy. Ubijamy kremówkę i też dzielimy na pół. Jedną połowę mieszamy delikatnie z częścią kawową, a drugą połowę z częścią białą.
Na ciasto wylewamy część kawową i wstawiamy do lodówki na pięć minut. Po chwili na część kawową wykładamy białą cześć jogurtowej masy. Wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Po godzinie mamy ciasto zrobione.
Dzielimy je na porcje i na talerzu polewamy stopioną czekoladą.