Piernik przekładany masą jogurtową- idealny na Święta

Krzysztof
Ciasta
28.11.2014 7:50
Piernik przekładany masą jogurtową- idealny na Święta

Składniki ciasto 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie przyprawy do piernika masa 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki) masa W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem, powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi). Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto 100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Ciasto wlewamy do blachy prostokątnej, wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym pierniku na 180 C przez 30 minut - dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół. Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/11/piernik-przekadany-masa-jogurtowa.html?m=0