Ciasto z musem kawowym

Ewelina
Ciasta
13.02.2014 21:02
Ciasto z musem kawowym

Przepis

Składniki:

Spód:

• 130 g mąki

• 40 g kakao

• 50 g brązowego cukru

• ¼ łyżeczki soli

• 60 g masła

• 1 żółtko

• 30 ml mleka

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ganache z gorzkiej czekolady:

• 60 g gorzkiej czekolady

• 60 ml śmietany kremówki

Mus kawowy:

• 45 ml gorącej bardzo mocnej kawy

• 10 g żelatyny (dałam 2 czubate łyżeczki)

• 10 ml wody

• Puszka skondensowanego mleka słodzonego

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

• 185 ml śmietany kremówki

• kakao do oprószenia

Przygotować spód: W naczyniu wymieszać razem mąkę, kakao, cukier i sól. Dodać masło i wyrabiać aż powstanie mikstura przypominająca kruszonkę. W oddzielnej miseczce wymieszać żółtko z mlekiem i wanilią. Dodać je do mąki wymieszanej z masłem i wszystko wyrabiać, aż powstanie jednolite, spójne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć, wylepić brzegi i boki wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką formy na tarty o średnicy 22 cm. Pozakłuwać ciasto widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie ciasto wyjąc i ostudzić.

Przygotować ganache: W garnuszku umieścić śmietanę, doprowadzić do wrzenia. Do drugiego naczynia włożyć połamaną na kawałki czekoladę i zalać ją zagotowaną wcześniej śmietaną. Odczekać około 1 minuty, aż czekolada zacznie się topić i wymieszać do połączenia obu składników. Gotowy ganache wylać na zimny spód i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Aby przygotować mus kawowy: Gorącą kawę umieścić w dużej misce (do niej będą dodawane pozostałe składniki). Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie w małym naczynku żaroodpornym. Następnie wstawić je do garnuszka, w którym gotuje się woda i – nie doprowadzając do zagotowania żelatyny – mieszać ją, aż rozpuszczą się wszystkie grudki, farfocle i kryształki. Szybko przelać ją do miski z kawą i dokładnie wymieszać. Dolać mleko skondensowane i ekstrakt z wanilii i mieszać (można miksować) aż mieszanina się połączy i ostygnie.

W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę. Gdy będzie już sztywna dodawać ją partiami do kremu kawowego i dokładnie mieszać. Powstanie bardzo rzadka masa, którą należy natychmiast wylać na warstwę czekoladowego ganache. Masa będzie szybko tężała, ale aby osiągnęła odpowiednią konsystencję należy całą tartę umieścić w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószyć ciasto odrobiną kakao.