Przepis
Składniki na ciasto:
*200 g gorzkiej czekolady
*2 czubate łyżki kakao
*120 g masła
*2/3 szklanki mocnej kawy
*¼ szklanki mąki
*½ szklanki cukru
*7 jajek
*czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
*50 g czekolady mlecznej i50 gczekolady białej
*80 - 100 ml śmietanki płynnej 30-36%
*2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Czekoladę, kakao, masło, kawę i ¼ szklanki cukru włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu (mieszając) do połączenia wszystkich składników. Odstawić do przestygnięcia.
Żółtka dokładnie ubić na białą puszystą masę (ubijać przy najmniej kilka minut). Wymieszać z ostudzoną masą czekoladową (masa nie powinna być gorąca). Delikatnie połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 1/3 piany delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Resztę masy delikatnie wmieszać.
Tortownicę o śr.22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temp.160 Cokoło 1 godziny, bez termoobiegu o ok. 15-20 minut dłużej.
Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (dzięki temu ciasto tylko nieznacznie opadnie).
Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.